Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Λίγες πληροφορίες για τον άνθρωπο, όπου προς τιμήν του, το χωρίο μας μετονομάστηκε σε ''Βασιλειάδα'' !!!


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ:


Ό Σμύρνης Βασίλειος Άστεριάδης γεννήθηκε κατά την 25ην Μαρτίου 1834 εις την Ζαγορίτσαν (ή Ζαγορίτσανην) της Καστοριάς όπου σήμερα προς τιμήν του ονομάζεται Βασιλειάδα (φωτογραφία με το άγαλμα του στη πλατεία της εκκλησίας ''Εισόδια της Θεοτόκου'' στη Βασιλειάδα Καστοριάς) . Οι γονείς του ήσαν ό Άστέριος και ή Αικατερίνα, θυγατέρα ιερέως Νικολάου. Υπήρξε λογιώτατος και πολυμαθέστατος, τέλειος κάτοχος της λατινικής, γαλλικής, γερμανικής, τουρκικής και βουλγαρικής γλώσσης και περίφημος ελληνιστής. Διετέλεσε διευθυντής της εν Χάλκη θεολογικής Σχολής, τής όποιας ήτο και ό ίδιος απόφοιτος. Εξέδωσε σαράντα και πλέον πραγματείες θεολογικές και νομοκανονικές.
Το 1865 εξελέγη Μητροπολίτης Αγχιάλου και απόφοιτος το 1885 έως του θανάτου του το 1910 αρχιεράτευσε εις την Μητρόπολιν Σμύρνης. Είναι ό προκάτοχος του από Δράμας Χρυσοστόμου Σμύρνης του ηρωικός μαρτυρήσαντος το 1922 κατά την καταστροφή τής Σμύρνης απόφοιτος τους Τούρκους.

Ό Βασίλειος αγαπήθηκε πολύ απόφοιτος τους Σμυρναίους λόγω τής ευλαβείας του, του άμεμπτου ήθους, τής άκρας αφιλοχρηματίας και τής    ασκητικότατος του, τα οποία υπήρξαν παροιμιώδη. Μεγάλος και αποτελεσματικός ητο ό αγώνας του εναντίον των προτεσταντικών και λοιπών αιρετικών ομάδων, αι οποίαι δρούσαν εις την Σμύρνη. Ό θάνατος του κατά την 23ην Ιανουαρίου 1910 προκάλεσε βαθύτατη θλίψιν και εκδηλώσεις γενικού πένθους εις τους Σμυρναίους, εις το οποίο συμμετείχαν και οι Τούρκοι ακόμη. Χαρακτηριστικούς εις τα «Μικρασιατικά Χρονικά» (τόμος Η', σ. 275) εγράφησαν μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ό Βασίλειος είχε ψυχοσύνθεσιν επισκόπου των πρώτων χρόνων του Χριστιανισμού [...] Δια τον λαό τής Σμύρνης ό Βασίλειος ητο άγιος».



Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο των ''μπουμπούνων'' στη Βασιλειάδα !!!!!!

Για ακόμα μια χρονιά το καθιερωμένο για τις Απόκριες, έθιμο των ''μπουμπούνων'' αλλά και του χορού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Βασιλειάδα!!!!!!!
Ευχαριστούμε τον κόσμο που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου, παρά τις αντίξοες καιρικές και οικονομικές συνθήκες!!
Θα θέλαμε να εκφράσουμε επίσης τις ευχαριστίες μας και στο μουσικό συγκρότημα ''Τοπική Παράδοση'' που μας συνόδευσε καθ όλη της διάρκεια της βραδιάς, και ήταν όλοι τους εξαιρετικοί!!!!

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Το Αποκριάτικο έθιμο των ''μπουμπούνων'' στην Βασιλειάδα!!!!!!

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Βασιλειάδας σας προσκαλεί στη Βασιλειάδα για να γιορτάσετε 
τις Απόκριες, στο καθιερωμένο παραδοσιακό τοπικό έθιμο των ''μπουμπούνων'' την 
ερχόμενη Κυριακή των Αποκριών, 26 Φεβρουαρίου 2012. 
Το άναμμα των ''μπουμπούνων'' θα ξεκινήσει στις 20:00μ.μ. Μετά το τέλος, θα 
ακολουθήσει γλέντι στην αίθουσα του συλλόγου
με το μουσικό συγκρότημα ''Τοπική Παράδοση''. Ώρα έναρξης  21:00μ.μ.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

''30 πόντους'' έφτασε το χιόνι στη Βασιλειάδα

Στους ''30 πόντους'' έφτασε το χιόνι στη Βασιλειάδα, μετά την νέα χθεσινή χιονόπτωση, όπου συνεχίζει να πέφτει ακόμα και τώρα ακατάπαυστα.....


Ο παραγωγός φασολιών από την Βασιλειάδα Θωμάς Τζήμας στον ΣΚΑΪ..!!!!!

Στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ και πιο συγκεκριμένα στην εκπομπή τηςΔέσποινας Καμπούρη "Για μια καλύτερη ζωή" βρέθηκε ο παραγωγός φασολιών Θωμάς Τζήμας απο την Βασιλειάδα
για να μιλήσει για τα Φασόλια Καστοριάς. 

Μάλιστα αναφέρθηκε και στους λόγους που καθιστούν τα φασόλια Καστοριάς μοναδικά και ιδιαίτερης βιολογικής και θρεπτικής αξίας με μια περιεκτική και εμπεριστατωμένη ανάλυση. Μαζί του συμφώνησε και ο διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος.


Δείτε το βίντεο  εδώ: