Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση προς τιμήν του υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη!!


Στην πλατεία του χωριού υπάρχει η προτομή του υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη, ο οποίος ήταν ο πρώτος Έλληνας πιλότος της πολεμικής αεροπορίας που σκοτώθηκε τον Νοέμβριο του 1940, στον λόφο του Προφήτη Ηλία του υπάρχει απέναντι από το χωριό, κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Στον ίδιο χώρο, έχει στηθεί ένα παροπλισμένο πολεμικό αεροσκάφος τύπου F104. Kαι κάθε χρόνο γίνεται τελετή με αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.



Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011, ο Δήμος Καστοριάς διοργανώνει εκδηλώσεις, για την επιμνημόσυνη δέηση του Πρώτου Έλληνα Αξιωματικού, Υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη, στην πλατεία ''Ευάγγελου Γιάνναρη'' που έχει γίνει προς τιμήν του, στο χωριό.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Τέλος εποχής, οι παρελάσεις στο χωριό:

Μετά το κλείσιμο του Δημοτικού σχολείου Βασιλειάδας, για πρώτη φορά στα χρονικά, μετά την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, δεν θα διεξαχθεί παρέλαση.....

Χάρτης σε πίνακα:



Βασιλειάδα
Χάρτης
Θέση στην Ελλάδα
Βασιλειάδα (Ελλάδα)
Βασιλειάδα
Βασιλειάδα
Πληροφορίες
Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΜακεδονία
ΠεριφέρειαΔυτικής Μακεδονίας
ΝομόςΚαστοριάς
ΔήμοςΚαστοριάς
Επίσημος πληθυσμός370 (περίπου 2011)
Υψόμετρο841 m

Νεότερα χρόνια:


Η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση λόγω της αστυφιλίας και της δύσκολης μεταπολεμικής περιόδου, οδήγησαν σε μεγάλη μείωση του πληθυσμού.
Σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία και με την βιοτεχνία γουναρικών. Η γεωργία βασίζεται κυρίως στην εντατική καλλιέργεια φασολιών. Στο χωριό υπάρχει πνευματικό κέντρο, ιατρείο και παραδοσιακό αποστακτήριο.[48]Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας το 2011, το μοναδικό μονοθέσιο δημοτικό σχολείο του χωριού κλείνει και συγχωνεύεται με το σχολείο της Κορησσού.[49]Στη Βασιλειάδα, πολύ ενεργός είναι ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού.
Πηγή: Βικιπαίδεια

Αξιοθέατα του χωριού:


Αξιοθέατα

[Επεξεργασία]Εισόδεια της Θεοτόκου

Πρόσοψη της εκκλησίας των Εισοδείων της Θεοτόκου στην Βασιλειάδα.
Το βασικό αξιοθέατο στην Βασιλειάδα είναι ο ναός των Εισόδειων της Θεοτόκου. Η εκκλησία είναι ένας μεγάλος ναός, με διαστάσεις 24 επί 14 μέτρα, και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Χτίστηκε πάνω στα θεμέλια μιας παλαιότερης εκκλησίας και εγκαινιάστηκε στις 10 Μαΐου του έτους 1861, όπως αναφέρεται από επιγραφή σε μαρμάρινη πλάκα στο νότιο τοίχο. Ο ναός είναι τρίκλητος. Το αριστερό κλίτος του γυναικωνίτης είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο ενώ του δεξιού, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Στην εκκλησία υπάρχουν εικόνες, με χρονολόγηση προγενέστερη του ίδιου του ναού, από αγιογράφους από το χωριό ΧιονάδεςΜαστοροχώρι τηςΗπείρου.[50]

[Επεξεργασία]Μονή Αγίας Παρασκευής (Κόττορι)

Η Μονή είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Μουρίκι, που ανήκει στο ορεινό σύμπλεγμα του Ασκιού. Ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα το1967, και ήταν αρχικά μετόχι της Μονής των Αγίων Αναργύρων . Αποτέλεσε αυτοτελή μονή μόλις το 1991. Η μονή είναι γνωστή τοπικά και ως Κόττορι, λόγω του τοπωνυμίου που είναι χτισμένη, αλλά και του εγκαταλελειμμένου χωριού με το ίδιο όνομα στην περιοχή. Το αρχικόκαθολικό της μονής δεν υπάρχει σήμερα, είναι προγενέστερο του μοναστηριού και χτισμένο ήδη από τον 18ο αι., την ίδια περιόδο με τον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Βασιλειάδα.[51][52]. Το 1970 οικοδομήθηκαν τα κελιά των μοναχών και η πετρόχτιστη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, τύπου τρίκλιτης βασιλικής. Αργότερα το 1991, οικοδομήθηκε μεγαλύτερος ναός, τύπου τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο, με μολυβδοσκέπαστη στέγη, ώστε να αποτελέσει το νέο καθολικό του μοναστηριού. Ο κύριος ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα, το δεξιό κλίτος στη Γέννηση του Τιμίου Προδρόμου και το αριστερό κλίτος στην Αγία Αικατερίνη.[53] Πρόκειται για μια ακμάζουσα ανδρώα μονή σε μια δασώδη περιοχή και με πολλούς προσκυνητές.

[Επεξεργασία]Ηρώο Ευάγγελου Γιάνναρη

Στην πλατεία του χωριού υπάρχει η προτομή του ανθυποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη, ο οποίος ήταν ο πρώτος Έλληνας πιλότος της πολεμικής αεροπορίας που σκοτώθηκε τον Νοέμβριο του 1940 σε γειτονική περιοχή κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Στον ίδιο χώρο, έχει στηθεί ένα παροπλισμένο πολεμικό αεροσκάφος τύπου F104 και κάθε χρόνο γίνεται τελετή με αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.[54][55]

[Επεξεργασία]

Πηγή:   Βικιπαίδεια